Havens

Zeilvereniging Het Y biedt in drie havens rond het Markermeer faciliteiten aan voor leden en passanten.

Durgerdam

durgerdam-panorama

Marken

Marken bird eye

Enkhuizen

Enkhuizen

Durgerdam en Marken zijn verenigingshavens. Het Y bemiddelt om Y-leden die op het IJsselmeer willen varen aan een ligplaats te helpen op de "Y-steigers"  van de Compagnieshaven in Enkhuizen.

Voor liggeld en passantentarieven: zie rubriek Tarieven .

Havengeschiedenis

De vereniging moet de eerste verenigingshaven aan de Westerdoksdijk in 1919 verlaten doordat de gemeente Amsterdam – na het gereedkomen van het Centraal Station in 1889 – andere plannen heeft met dit gebied.  De nieuwe haven komt ook aan het IJ, maar nu aan de overkant, bij de Grasweg.


Zvhety brand havenOp 11 mei 1940, een van de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, brandt de haven bijna uit door een grote oliebrand op het complex van de Shellraffinaderij naast de haven. De opslagtanks zijn door Engelse officieren aangestoken om te voorkomen dat de oliereserves in Duitse handen zouden vallen.
Na de oorlog wil Shell uitbreiden en dringt daarom aan op verhuizing van de haven. Toch ziet de toekomst er zonnig uit: Zeilvereniging Het Y vindt een nieuwe plek voor een jachthaven in Durgerdam.

Op 26 april 1952 wordt deze nieuwe haven officieel geopend door burgemeester D'Ailly. Aanvankelijk maakt het bestuur zich nog ernstig zorgen of men de haven wel vol kan krijgen. Nu is er al sinds jaren een aanzienlijke wachtlijst.

Later komen daar nog dependances bij in Enkhuizen (1969) en in Marken (1975).