Jachthaven Durgerdam

Clubschip

Durgerdammerdijk 116a
1026 CG Durgerdam

Havenmeester Durgerdam
Rik Zwaneveld
Telefoon (020) 490 4717 / 06-5162 8873
Marifoon: kanaal 31
E-mail:  havenmeester

 

Voorzieningen Proviandering
water en elektra op de steigers Landmarkt op loop- c.q. fietsafstand
wifi in nabijheid clubschip (leenfietsen aanwezig)
vuilwaterpomp Grote winkelcentra per bus bereikbaar
mastenkraan
douches en toiletten Bezorgdienst Chinees en pizza
wasmachine en droger Restaurant De Oude Taveerne
Clubschip  
brandstof in nabijheid haven  

De ontspannen sfeer in het pittoreske havendorpje Durgerdam doet de bezoeker al gauw alle zorgen van de dag vergeten. Het plaatsje bestaat vrijwel geheel uit een lange rij schilderachtige - meest houten - huisjes aan een smalle weg bovenop de oude Zuiderzeedijk en heeft sinds 1976 een beschermd dorpsgezicht. Durgerdam ligt ten noordoosten van Amsterdam en is  - zoals ook andere oude dorpen in dit gebied dat als Waterland bekend staat - een onderdeel van de Gemeente Amsterdam geworden.

Openbaar vervoer

Winkelcentra Waterlandplein en Buikslotermeerplein zijn per bus bereikbaar. Bushalte 'kabelhuisje' ligt pal tegenover de haven  Zie dienstregeling. Op Buikslotermeerplein aansluiting met vele bussen; in de eerste plaats natuurlijk naar Amsterdam CS  Maar ook Volendam, Marken, Purmerend en andere plaatsen in Noord-Holland zijn vanaf dit plein uitstekend bereikbaar.

Parkeren

Parkeren op de Durgerdammerdijk is uitsluitend toegestaan voor vergunninghouders. De controle hierop is zeer streng; een overtreding kan kostbaar worden. Maak daarom bij voorkeur gebruik van het parkeerterrein van voetbalclub DRC (inrit naast restaurant De Oude Taveerne), of van het bij de windmolen buiten het dorp gelegen en niet aanbevolen parkeerterrein (richting Uitdam).

De Haven

Tot 1950, het jaar van ingebruikneming van de Durgerdammer haven door de recreatievaart, werd de haven door beroepsvissers gebruikt. Door de ligging, direct onder de rook van Amsterdam, de authentieke huizen en de situering pal aan het Y- en Markermeer, is deze haven sindsdien een welkome stop zowel voor wie aan een tocht of een vakantie op of via het IJsselmeer begint als voor die zeilers die dit vaarwater helaas al weer moeten verruilen voor de eigen thuishaven.

De haven heeft een capaciteit van 110 ligplaatsen. Na uitgebreide baggerwerkzaamheden hebben ook diepstekende schepen (tot ruim 2.20 meter) zonder probleem toegang tot de haven. Op de steigers is 230 Volt en drinkwater beschikbaar. Omdat de haven grenst aan een beschermd natuurgebied, is brandstof niet in de haven zelf - maar wel in de nabijheid - verkrijgbaar.
Voor het beheer van de haven en van de ligplaatsen is de havencommissaris verantwoordelijk.

De havenmeester heeft zijn kantoor in de ark naast het clubschip. Hij houdt alles - zeker onbevoegde personen - scherp in het oog. In voor- en naseizoen hebt u een goede kans op dinsdagavonden getuige te zijn van de zeilwedstrijden die op die dag worden gevaren. Na afloop zijn de sterke verhalen -in de gezellige bar- niet van de lucht.

Als u niet van grootschalige havens houdt en een unieke ligging weet te waarderen, moet u de Durgerdamse haven zeker aandoen. Voor snelle proviandering is Durgerdam minder geschikt: de dichtstbijzijnde supermarkt bereikt u in ongeveer 10 minuten per fiets (leenfietsen zijn via de havenmeester beschikbaar).
Grotere winkelcentra zijn uitsluitend met eigen vervoer of per (bel)bus bereikbaar.

Een bezoek aan het centrum van Amsterdam is echter heel eenvoudig met het openbaar vervoer.

Durgerdam zo als het was