Meer informatie over het jeugdzeilen

Zeilvereniging Het Y stelt zich ten doel de belangen van de watersport in het algemeen - en die van de zeilsport in het bijzonder - te bevorderen. Aan het realiseren van deze doelstelling geeft zij sinds 1922 onder meer vorm door het aanbieden van zeillessen aan de jeugd.

Reeds op 16 februari van dat jaar besloot het toenmalige bestuur in de zomer te beginnen met zeillessen. In die tijd gingen die wel heel wat anders dan nu. De jeugdafdeling heette toen de Aspirantenafdeling en deelnemende jeugd moest minimaal 16 jaar zijn, kunnen zwemmen en toestemming hebben van de ouders.

Die zomer telde de Aspirantenafdeling 18 leden, te weten 15 jongens en 3 meisjes. De voorzitter, E.H. Crone (voorzitter van ZV Het Y van 1905-1918) werd de leider van deze Aspiranten en de heren P. Juchter Jan zoon en W. Kaiser werden zijn helpers.

In dat jaar kon men gebruik maken van een schouw van de Vereniging ter bevordering van de Watersport der Jongeren. Deze schouw mocht voor instructiedoeleinden worden gebruikt. Nadat men was ingewijd in het omgaan met kleine vaartuigen, werd er een twee daagse zeiltocht gemaakt met de klipper “Lichtstraal”.

Op de “Lichtstraal” werd kennis gemaakt met het varen op een groot schip en op groot water. Een van de zaken was, het leren plaatsbepaling op zee. Wat een schril contrast met de huidige Jeugdzeillessen.

Na een onderbreking van enkele jaren kon in het voorjaar van 2010 opnieuw worden gestart met jeugdzeilen voor kinderen in de leeftijd van 7 - 12 jaar. Doel van deze lessen is het behalen van een van de CWO- diploma's.

ZV Het Y beschikt voor de lessen over 18 Optimisten in de nationale kleuren: zes rode, zes witte en zes blauwe.

CWO lessen

Zeilvereniging Het Y biedt de volgende lesniveaus aan:

CWO 1

Les in de Optimist vanaf 8 jaar. Geen ervaring vereist. Wel een zwemdiploma. Veel nadruk op veiligheid en eenvoudige manoeuvres met de boot. Na afloop wordt het CWO 1 diploma uitgereikt.

CWO 2 en 3

Gevorderden met minimaal een CWO 1 diploma. Niet alleen gewoon zeilen, maar ook veel kleine wedstrijdjes. Na afloop ontvang je hetCWO 2 of CWO 3 diploma.

CWO 4

Deze meer ervaren zeilers met minimaal CWO 3 zeilen in de spectaculaire tweemans boten. Er zijn vier boten, waarvan één van Het Y. de andere boten zijn privé, maar worden in de groep gebruikt. Er worden langere tochten gemaakt. Ook zullen we zeilers in het CWO 4-programa proberen in te zetten als bemanning op de dinsdagavondwedstrijden die door ZV Het Y worden georganiseerd. Na afloop zijn er diverse diploma's te behalen.