Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
 06 5162 8873, marifoon #31.

Blauwe vlag en bruine kaart

Geplaatst op 01-06-2023  -  Categorie: Havens  -  Auteur: Bob

Op 13 mei konden wij op de vrijwilligersdag en het clubweekend onze pas verworven blauwe vlag (voor de haven Durgerdam) hijsen en 'de bruine kaart' introduceren. Beide zijn een initiatief van de milieucommissie, met volledige steun van het bestuur.

photo-2023-05-15-11-18-06-2De Blauwe Vlag wordt op Europees niveau (door de Federation for Environmental Education) uitgereikt aan jachthavens en stranden die voldoen aan een lange lijst veiligheids- en kwaliteitseisen. Elk jaar worden deze opnieuw gecontroleerd. Zo wordt gelet op brandblussers, zwemtrappen etc. maar ook op recycling, vuilwaterafvoer, chemicaliengebruik, etc. Daarnaast is voorlichting aan leden en passanten belangrijk. Ook onze havenmeester Rik, en havencommissaris Ger hebben daarin een grote rol gespeeld.

De Blauwe Vlag helpt ons dus scherp te blijven op een lijst van minimumeisen, maar dat is niet genoeg. Onze bijdrage als vereniging aan bijvoorbeeld schoon water en minder CO2 uitstoot kan veel groter zijn. Daar zijn de milieucommissie en bestuur dus ook mee bezig: als vereniging wekken we al de helft van ons stroomgebruik op met zonnepanelen, gaan we over op gasloos verwarmen, wordt er inmiddels een proef gestart met het varen zonder anti-fouling en krijgen we binnenkort de eerste elektrische buitenboordmotor. En zo zullen we de komende jaren steeds meer moeten doen.

photo-2023-05-11-16-20-31Een goed voorbeeld is ook het inzamelen van vuilwater. Op Marken is er helemaal geen afzuigzuiginstallatie, en doet de havencommissie erg zijn best om de gemeente zover te krijgen, dat we daarvoor vergunning krijgen (en voor ons eigen sanitairschip natuurlijk...). Het Y heeft zelfs al aangeboden de installatie zelf te betalen. Hopelijk komt daar binnenkort dus schot in. In Durgerdam is er wat anders aan de hand: daar hebben we (vooral door de goede zorgen van havencommissaris Ger) al sinds jaar en dag een afzuiginstallatie voor vuilwatertanks, maar die wordt nauwelijks gebruikt! De milieucommissie heeft dat nu opgepakt en er 'de bruine kaart' voor ontwikkeld: iedereen die de vuilwatertank laat legen krijgt daarvoor 2 consumptiebonnen. Toegegeven, het is in zekere zin water naar de zee dragen, die consumpties veroorzaken weer toiletgebruik, maar dat nemen we dan maar op de koop toe. Dus: als je een vuilwatertank hebt: gebruik hem en laat hem in Durgerdam legen!