Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
 06 5162 8873, marifoon #31.

Onze J22’s

We hebben twee prachtige J22’s  in onze haven. Deze super snelle, leuke en speelse boten maken deel uit van de vloot van het Y. De J22’s, genaamd Jabbadabbadoo en Juffrouw Jannie, zijn twee van de  verenigingsschepen waarvan ieder lid gebruik mag maken.

b4h-j22-4
b4g-j22-3

Het idee

Het idee voor een verenigingsboot ontstond een aantal jaar geleden. Vanuit de jeugd kwam er behoefte om mee te doen met de avond wedstrijden maar ze hadden geen boot. Een tijdje geleden is er een commissie opgericht die zich heeft bezig gehouden met het uitzoeken en aanschaffen van een geschikte boot. De boot moest snel zijn en goed mee kunnen komen in de wedstrijden maar natuurlijk moest hij ook kunnen voldoen aan de wensen van andere leden. Zo moesten er ook tochtjes mee gevaren kunnen worden en lessen op kunnen worden gegeven. Na veel vergelijken en bespreken kwamen we uit op de J22.

De twee J's

De Jabbadabbadoo

De grote zoektocht kon beginnen. Iedereen doorzocht het internet op zoek naar de geschikte J22 voor onze club. Eind april was het zover. De Jabbadabbadoo was gevonden op een zeilvereniging in Warmond. Een volledige complete J22, op een trailer en met uitstekende zeilen. Dit was het schip voor onze club.

De Juffrouw Jannie

Dit schip kwam een jaar later dan de Jabbadabbadoo maar ligt al veel langer bij het Y. Het schip is van Nico Roos geweest en hij heeft er veel mee gezeild. Toen Nico besloot een grotere boot te kopen kwam de mogelijkheid om zijn boot over te kopen. Dit maakt het mogelijk dat we nu wedstrijden kunnen organiseren met de J22 tegen elkaar.

b4f-j22-2
b4i-j22-5

 

De jeugd

Deze prachtige schepen zijn een opstapje om het gat te vullen tussen de kleine jeugdzeilbootjes en de grote kajuitjachten. Met lessen op de boot en ook een jeugdteam wordt het zeilen bij het Y nog levendiger en krijgen we er een nieuwe en energieke groep bij. Het jeugdteam bestaat uit een vast aantal bemanningsleden maar er is altijd plaats voor een nieuwe jonge opstapper die kennis wil maken met het wedstrijd zeilen. Als je denkt dat er nu alleen maar jongeren van 14 op de boot mogen varen, wees maar niet bang. Bij het Y zijn we jeugd tot 25 jaar.

Wedstrijden

Het Y organiseert gedurende het jaar een paar prachtige wedstrijden. De Jabbadabbadoo zal onze club vertegenwoordigen tijdens deze wedstrijden met een jeugdteam. De dinsdagavond wedstrijden zijn gereserveerd voor een jeugdteam met jeugdopstappers maar voor de andere wedstrijden wordt nog bemanning gezocht. De juffrouw Jannie kan op de dinsdag door iedereen gehuurd worden en die kunnen dan ook mee varen met de wedstrijden. Op de website van het Y staan alle wedstrijden en als je je wilt aanmelden voor een wedstrijd moet je lid zijn van het Y en kan dat via eissimmocdjirtsdew.[antispam].@zvhety.nl en met Sanne van Rijn.

Instructies

Niet alleen voor de jeugd is het leuk om met dit bootje te zeilen. Voor iedereen is het een heerlijke boot. Om het wat makkelijker te maken om op de boot op te stappen hebben we opstapdagen waarbij je samen met een commissie lid kan kennismaken met de J’s. Ook op de clubweekenden zal de boot aanwezig zijn om lekker met elkaar mee te varen en van elkaar dingen te leren.

b4e-j22-1
b4a-j22-6

Reserveren

Om met de Jabbadabbadoo en de Juffrouw Jannie een tochtje te kunnen maken moet je de boot reserveren via de site. Dit kan door als lid in te loggen en te navigeren naar “boot reserveren”, hier kan je de J22 reserveren voor verschillende dagdelen met daarbij een kleine vergoeding. Dit kan meteen betaald worden via IDeal.  Via dit reserveringssysteem is het ook mogelijk om de Lasers, optimisten of open Bics te lenen. Alle spullen die je nodig hebt zijn aan boord en hieronder vind je ook een handleiding het reglement van de boten.

De J22’s en de andere vereniginsgsschepen maken van vereniging het Y een echte zeilende haven. Een club waar jonge zeilers kunnen doorstromen naar de grote boten en leden zonder eigen boot ook kunnen genieten van de watersport.

Wil je reserveren, klik hier (naar inloggen leden)

 

REGLEMENT VERENIGINGSSCHIP J22

Beste schipper van de J22, de Jabbadabbadoo of Juffrouw Jannie,

Bijgaand vind je het reglement van het verenigingsschip van zeilvereniging Het Y. Lees het goed door en wees je bewust van de inhoud.

Commissie verenigingsschip Het Y

REGLEMENT VERENIGINGSSCHIP J22

 • Het basisprincipe is dat je de boot in een betere staat achter laat dan dat je hem aantreft;
 • Om in de J22 te kunnen varen is het niet nodig om een diploma te kunnen overleggen maar je moet wel kunnen goed genoeg kunnen varen. Dat wil het volgende zeggen:

de regel ‘goed zeemanschap’ begrijpt;

o   dat je de algemeen geldende veiligheidsvoorschriften in acht neemt;

 o   dat je onder alle omstandigheden veilig moet kunnen aanmeren

o   dat je de vaarregels kent en dat je de lichten herkent wanneer het donker is;

o   dat je een man-over-boord manoeuvre veilig en snel kunt uitvoeren;

o   eigenlijk dat je kunt zeilen in de breedste zin van het woord;

 • Boven een windvoorspelling van 5BFT wordt er niet met de J22 gevaren
 • Wanneer er per ongeluk schade wordt gevaren, geldt het volgende: kleine schade herstellen, grote schade en schade die je niet kunt herstellen, direct melden aan de commissie. Dit kan via de website waar ook het reserveringssysteem beschikbaar is.

o   Het eigen risico bedraagt 100 EUR.

 • De schipper moet lid zijn van Het Y. Wanneer je de schipper bent, betekent dit dat je de verantwoordelijkheid aanvaard voor de boot en inventaris, je bemanning en het reglement. Je bent als schipper in het bezit van een WA-verzekering
 • Het is niet toegestaan dat er tijdens het varen alcohol wordt gedronken

Aanboord en zeilklaar maken

 • Zeilen aanslaan en de schoten e.d. inscheren;
 • Check of de boot schoon is

Aftuigen en van boord

 • Zorg dat het schip goed is afgemeerd.
 • Zeilen droog en opgerold binnen leggen;
 • Interieur droog en schoon achterlaten. Wil je zeep gebruiken, gebruik dan de groene zeep die voor dat doel aan boord staat.
 • Zorg ervoor dat het dek schoon is en de lijnen zijn opgeschoten. Hang de lijnen zo op dat ze kunnen drogen;
 • Schoten, blokken en lierhendels weer terug stoppen waar je ze hebt aangetroffen;

Annuleren

 • Annuleringen worden alleen terugbetaald bij overmacht. Je kunt een annuleringsbetaling aanvragen bij de commissie, via pihcssgniginerev.[antispam].@zvhety.nl
 
Handleiding J22

Handleiding J22       Jabbadabbadoo       

De J22, de Jabbadabbadoo ligt tegenover het clubschip afgemeerd met twee lijnen van de boeg naar de steiger en achter twee lijnen naar de meerpalen.

Gebruik reddingsvesten.

1 Het cijferslot aan de kajuit is te openen met de code

2 De peddel, zwemvesten, de zeilen (grootzeil en fok) en de fokkeschoot liggen in de kajuit.

handleiding-j22b

3 Het lijnen overzicht

handleiding-j22c

Maak de boot zeilklaar aan de steiger.

4 De fok.

Bevestig de fok met het harpje aan de boeg en vervolgens met de druksluitingen aan de voorstag.

handleiding-j22d
5 Bevestig de fokkeval (rode lijn aan bakboord op kajuit) aan het zeil en bevestig de fokkeschoot (blauwe lijn, ligt in de kajuit). Leidt de fokkeschoot aan beide zijden via de katrollen naar de lieren.

handleiding-j22e

6 Het grootzeil
Maak de kraanlijn (=grootzeil val) los van de giek en zeker hem aan de mast, of bevestig hem alvast aan de top van het grootzeil.
Schuif de leuver door de giek en bevestig het harpje van de onderlijkstrekker aan de schoothoek.

handleiding-j22f

7 Schuif de zwarte/onderste leuver van het grootzeil in de mast naar beneden.
Schuif vervolgens de eerste witte leuvers omhoog de mastrail in.

handleiding-j22g

8 Bevestig de grootzeilval (kraanlijn/lichtgrijze lijn aan bakboord op kajuit) met het knoopje door het oogje aan het zeil. Hijs het grootzeil beetje bij beetje zodat de rest van de witte leuvers makkelijker in de mast te schuiven zijn.

handleiding-j22h

9 De cunningham. Rijg de cunningham (zwart met roze lijn) losjes door het grootzeil en terug via het oog onderaan de mast naar de buitenste klem aan stuurboord op de kajuit.

handleiding-j22i

10 Knoop de grootschoot los, maak de boot los en peddel de ligplaats uit en de haven uit. Hijs de zeilen en trim het grootzeil met de cunningham, de neerhaler en de onderlijkstrekker.

Bij terugkomst

11 Doorloop bij terugkomst de bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde.

12 Rol de zeilen op de steiger op, stop ze in de zeilzakken en leg ze met de peddel en de reddingsvesten weer in de kajuit.

13 Sluit de kajuit goed af met het cijferslot.