Doorvaren door drie windparken Noordzee toegestaan

Geplaatst op 11-04-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: jan Verjaal

Persbericht Rijkswaterstaat:

Windparken voor de Hollandse kust waren nooit toegankelijk voor schepen maar dat gaat vanaf 1 mei 2018 veranderen. Vanaf die datum is het mogelijk voor schepen kleiner dan 24 meter om door drie windparken voor de kust te varen. Het gaat om de parken: Luchterduinen (LUD), Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) en Prinses Amalia WindPark (PAWP). 

Regels

De belangrijkste acht regels voor het doorvaren van windparken onder elkaar:

  1. Doorvaren is alleen toegankelijk voor schepen kleiner dan 24 meter.
  2. Doorvaren mag van zonsopkomst tot zonsondergang (KNMI tijden).
  3. Schepen zijn verplicht een AIS (minimaal klasse B) aan te zetten en een marifoon aan boord te hebben en deze beide te gebruiken.
  4. Het is niet toegestaan om binnen 50 meter van de turbinepalen en 500 meter van een transformatorstation te komen of hieraan aan te leggen. Dit geldt ook voor voorwerpen vanaf het vaartuig, zoals lijnen, dobbers en haken.
  5. Het is in de windparken niet toegestaan om contact met de bodem te maken. Bijvoorbeeld om voor anker te gaan of met sleepnetten over de bodem te slepen.Vissen met hengels is toegestaan met inachtneming van bovenstaande afstandsregels. Het gebruik van vistuig mag als deze boven de waterlijn te zien is.
  6. Duiken en kitesurfen zijn niet toegestaan