Drones mogen niet boven havens vliegen

Geplaatst op 18-07-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: bob

De afgelopen weken zijn er op Marken 2 incidenten en in Durgerdam 1 incident gemeld met 'dronevliegers': niet alleen maken de (goedkopere) drones een rotherrie, ook is niet iedereen ervan gediend om van bovenaf gefilmd te worden. 

Bij het bestuur gingen al stemmen op om te onderzoeken of we dit in het havenreglement konden verbieden, maar inmiddels heeft onze onvolprezen 2e secretaris het juridisch uitgezocht en wat blijkt:  

Boven o.a. dorpen en havens is dronevliegen wettelijk niet toegestaan (behalve voor professionals met ontheffing): zie de link 'regeling modelvliegen'. (artikel 2e: 'de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen').

Het volstaat dus om de vliegeniers te verzoeken, en zo nodig gelasten dat zij direct stoppen met hun gedoe. Zo niet dan wordt aangifte gedaan bij de politie. Dat is in de meeste gevallen voldoende om de betreffende 'sportvlieger' te doen ophouden. Mocht dat niet gebeuren dan graag een foto sturen van de drone-piloot naar Bob van der Winden, dan kan alsnog (collectief) aangifte worden gedaan.