Geen wereldreis...

Geplaatst op 05-07-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Joop van der Meer

Geen wereldreis: Maar... De tocht naar Marken is een klassieker op de evenementenagenda. Ook dit jaar is deze tocht voorbereid door de evenementencommissie.

De opkomst was dit jaar bescheiden: negen boten en 21 deelnemers, minder dan vorig jaar. Is het verzadigingspunt misschien bereikt, na al die prachtige zeilweekenden van begin mei tot zondag 17 juni?

Het weer was uitstekend. Voor de schepen die de route vanuit Durgerdam naar Marken voeren: licht bewolkt, tussen ruime wind, plat voor het laken en een stukje aan de wind (gemiddeld Bf 4) bij een aangemane temperatuur.  

De ontvangst in Marken was voortreffelijk geregeld door havencomissaris en plaatsvervangend havenmeester Bouke Blijdesteijn:

  • Helder als het gaat om voldoen aan de reglementen, zoals de knipplicht voor passanten;
  • Klantgericht en super gastvrij met een goede dosis hartelijkheid en humor.

Zeker vier jachten speelden een thuiswedstrijd vanuit hun vaste of tijdelijke ligplaats in de Markerhaven. Pieter Smak bood zijn diensten aan om te helpen met borrel-boodschappen doen bij supermarkt Deen. De vaste en vloeibare voedingsmiddelen zijn door de deelnemers royaal en naar tevredenheid afgenomen. Min of meer beschut bij het schuilhokje van havenmeester Piet Roos (afwezig) op de dijk.

De 8-uurs wedstrijd is van het programma afgevoerd vanwege onvoldoende belangstelling. Enkele ‘Tocht naar Marken’ deelnemers hebben hun 8-uurs intensief gevisualiseerd. Wie die visualiserings-competitie heeft gewonnen is niet bekend.

Bij bistro ‘De Verkeerde wereld’, heeft Frits Janszen op de valreep extra plaatsen kunnen regelen. Een geste naar Y-leden die zich nog na de sluitingsdatum hebben aangemeld.

Tijdens het goed verzorgde diner en na afloop hebben Y-leden de gelegenheid tot nadere of hernieuwde kennismaking met medeleden. Dat is heel fijn, via geanimeerde gesprekken leer je elkaar beter kennen en waarderen. Ik spreek voor mezelf. Een voorbeeld: aan de boot van Frits lag het jacht van Cor gemeerd. Cor wekt bij mij de indruk van een Einzelgänger, dat is hij ook als ervaren solozeiler. Een man van aanpakken, weinig woorden, niet lullen maar poetsen. Foute aanname: als Cor eenmaal (met een kruidenbitter) begint, gaat hij los. Boeiende verhalen over onder andere zijn werk als betontechnoloog. Voor je het weet is het 00:30 uur. Het beeld is bijgesteld.

Zondagochtend met de Marker driekamp (pilot): de Y-leden houden van competitie, maar nog meer van winnen. Dan moet je als organisator op zaterdagavond sterk in je schoenen staan om geen details weg te geven: competitie-vervuiling! De Marker driekamp bestaat uit een behendigheidsopdracht (samenwerken), een vakmanschapsopdracht (splits leggen in een touw) en een denkopdracht (oplossen van een Droedel). Overall winnaar, jawel: Cor.

Volgens de deelnemers een geslaagde pilot en wellicht in groter verband uit te voeren tijdens het lustrum van Zeilvereniging Het Y over twee jaar, met ook jeugdleden. Oplossing Droedel: ‘De tocht naar Marken is geen wereldreis’. Waarvan akte.

De laatste handeling van het evenement is het knippen van alle passantenkaarten met de tang door Bouke. Zo tegen 12:00 uur vertrekt een aantal nestvlieders. De nestblijvers zijn in de meerderheid, het weerbericht voor zondag is namelijk niet gunstig.

Namens de evenementencommissie,

Joop van der Meer
Waarschip 730 Qual

cor