Henk Keuch overleden

Geplaatst op 26-10-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bob
photo-2018-10-23-09-54-18
De Papegaaiduiker heeft ons moeten verlaten…
We wisten, dat het een rotziekte was, maar dat het zo snel zou gaan…
Henk Keuch, erelid, onze havencommissaris gedurende meer dan 8 jaar, is niet meer.
Veel van ons zullen zijn basstem maar al te goed herinneren: ‘Zo doen we dat dus …’ bijvoorbeeld. Recht door zee, onverzettelijk, lastig soms, maar altijd betrokken en met een heel groot hart voor het Y en zeker haar leden.
Hoe kunnen we ons Henk  beter herinneren, dan in het interview, samen met Mieke ,dat halverwege 2017 verscheen in het Y-journaal?
We hebben hele mooie jaren met hem gehad, en we hadden hem graag nog minstens zoveel jaren gegund. Het lot beschikte anders…
We wensen Mieke, de kinderen en verdere familie veel sterkte.
Namens het bestuur, Frank London, voorzitter.
Volgt nu het betreffende artikel uit het zomernummer 2017 van het Y-journaal:

De Papegaaiduiker verlaat Durgerdam

henkenmieke

‘De ouders van Mieke hadden een tenthuisje op het strand van Zandvoort waarin zij de hele zomer woonden, Mieke ging daar dan ook vier maanden per jaar naar school. Henk mocht al op jonge leeftijd in de vakanties mee met zijn oom op de vrachtwagen, er werd gereden naar Scandinavië en Finland, dat was puur avontuur. 

Pratend met Mieke en Henk Keuch heb je al snel in de gaten dat hier twee bijzondere mensen staan. Net die andere manier van opgroeien schepte de ruimte om samen dingen anders te doen. Mieke en Henk zijn al sinds hun zeventiende samen. Al jong zeilde Henk in een zeilkano en was bemanning op een Schakel. Op hun achttiende kochten zij samen hun eerste boot, ook een Schakel, om wedstrijden te varen. Beiden waren zij lid van WSV De Breek in Landsmeer. 

Nét wat meer comfort

In 1973, Mieke en Henk zijn inmiddels getrouwd, kochten zij een Dompkruiser, dat was allemaal nét wat meer comfort. Maar toch gaven zij in 1977 Scheepswerf Jan Blok opdracht voor het bouwen van een casco type zeeschouw. Ondertussen waren Mareille en Maurice geboren en had het gezin Keuch behoefte aan meer ruimte. Het afbouwen van de Zeeschouw: Henk deed alle techniek en Mieke de rest. Jurgen Heijbrock (zeiljacht ‘De Kreeft’), maakte voor hen de houten zwaarden. Met hun gezin hebben zij met de ‘Brave Hendrik’ heel wat avonturen beleefd en met haar tot 1996 gevaren. In 1988 werden zij op voordracht van hun vriend Piet van Berg, lid van Het Y, en met de Zeeschouw hadden zij al snel een ligplaats in Durgerdam aan de buitensteiger. 

Steigers

De 90-er jaren was een tijd waar onder leiding van Tjeu van Houtert, de toenmalige havencommissaris, in eigen beheer de uitbreiding van de buitensteiger werd gerealiseerd. Vanaf het eerste moment waren Henk en Mieke onderdeel van de harde kern en werkten mee. Mieke stond altijd klaar voor ondersteuning van evenementen en bardiensten, Henk was betrokken bij het realiseren van het vuilwatersysteem, aansluiting op het riool, de pont en zo’n beetje alle andere activiteiten. Het Y bruiste en met een clubje platbodems en een legertje kinderen gingen zij regelmatig naar het wad waar onder leiding van Willem Hos met netten werd gevist. Een prachtige tijd. 

Kiel gelegd

Op instigatie van Mieke werd in 1996 de kiel van onze Puffin ‘Papegaaiduiker’ gelegd. Het was de allereerste 42” van Olivier van der Meer. Ook dit project pakten Mieke en Henk weer samen aan en in 1997 lagen zij met het schip op de Hiswa te Water in IJmuiden. Zij woonden soms wel 10 maanden aan boord en genoten optimaal van hun schip. 

Vanaf 2008 is Henk Havencommissaris, en met zijn laatste project, de nieuwe steigers, heeft hij met de hulp van velen opnieuw een geweldige bijdrage geleverd aan zv Het Y. 

Het leven is keuzes maken, en nu de ‘Papegaaiduiker’ te koop ligt in Hindeloopen breekt er een nieuwe periode aan in hun leven. Ook nu zullen zij in staat zijn om hier samen weer iets moois van te maken.’

Hans van Donkersgoed, Tuiga,Durgerdam