Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
 06 5162 8873, marifoon #31.

Het Y krijgt uniek boek kado van zeilreis uit 1937

Geplaatst op 09-11-2020  -  Categorie: Algemeen

Op 22 augustus 1937 vertrokken Ko Kuyt als kapitein en Dirk Hofman als bootmaatje voor een historische zeilreis met 'De Holland' vanuit Zaandijk. Oorspronkelijk zou het een reis om de wereld worden maar door ziekte van Dirk Hofman, malaria en een zonnesteek, werd de reis in New York afgebroken.

Deze tocht heeft toendertijd niet alleen de landelijke dagbladen gehaald maar ook is er tijdens hun verblijf in de haven van New York vriendschap ontstaan met Anthony Fokker, de vliegtuigbouwer. Deze heeft zelfs een film laten maken over de reis, een van de eerste particuliere zeilreizen over de oceaan. Ko Kuyt is daarmee een voorloper van alle 'vertrekkers' zoals we ze nu kennen.

ko-kuyt

Via de historische vereniging Koog Zaandijk kwam ons lid Frank van Koten deze reis op het spoor en kocht een van de boeken die destijds verschenen, 'De Holland' geheten naar het schip van Ko. Frank hoorde ook van de zoon van Ko Kuyt (destijds 7 jaar oud), dat Ko zijn schip had proefgevaren op het IJsselmeer vanuit de haven in Durgerdam.

Frank zal het boek en de foto voor op het havenkantoor op de komende ALV (20 november) aan de vereniging overhandigen.