Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
 06 5162 8873, marifoon #31.

In memoriam Kees Hissink  2 mei 1935 - 18 november 2021

Geplaatst op 01-12-2021  -  Categorie: Bestuur  -  Auteur: Bob

              De schipper van de Gadida is weggevaren

Kees was de schipper en Annegien z’n trouwe toegewijde maat.

Eind 1969 werd Kees lid van onze zeilvereniging. Daarvoor lag hij met de Antje, een spitsgatsloep met twee masten, in de sloot. Kees had in de jaren ’66 en ‘67 een dogger 31, een ontwerp van de bekende jachtontwerper Van de Stadt, in z’n achtertuin aan de Prinsengracht gebouwd. Een dogger was een vissersboot die op de Noordzee al eeuwenlang gebruikt werd om op kabeljauw te vissen. En de Latijnse naam voor de kabeljauwsoort is Gadidae. Vandaar de naam Gadida voor de dogger van Kees. Het was een geheel houten schip. Het kunnen werken met hout was één van de vele kwaliteiten van Kees. Hij bouwde de Gadida in anderhalf jaar. Er was een kleine uitdaging: hoe krijg je zo’n joekel van een schip vanuit de achtertuin te water? Toeval of niet, aan de Keizersgracht werd een grachtenpand geheel gerenoveerd en dat gaf Kees de gelegenheid via dat pand de Gadida in de Keizersgracht te water te laten. De kop van een artikel op de voorpagina van het Nieuws van de Dag van 18 december 1967 luidde: ‘Scheepswerf in achtertuintje’ en verder citeer ik enkele fragmenten:

‘Amsterdam heeft vanmorgen haar roemruchte zeevarende verleden weer een beetje zien herleven.’

‘Om half tien zakte de boot millimeter voor millimeter het water in. Hissink als een ware kapitein, zakte aan boord mee naar beneden. Vijf minuten later dobberde het zeewaardige jacht in de Amsterdamse Keizersgracht. De stille angst van de bouwer en belangstellende toeschouwers was daarmee weggenomen: de boot lekte niet.’

c42c21f2-1fab-4b0b-91be-44c63c66e64aKees en Annegien hebben 12 jaar met de Gadida gevaren, dus tot 1980. De Gadida werd toen opgevolgd door de Gadida II, nu een ontwerp van Jac. de Ridder: langer, namelijk 10 meter, breder en zeewaardiger. De polyester romp werd gekocht en het schip werd verder geheel ingebouwd door Kees. Met de beste apparatuur van B&G ( Brooks & Gatehouse) door Kees en Annegien speciaal in Engeland gekocht, met lood als ballast in de kiel (verlaagt het zwaartepunt) en met een speciale mast van Maas uit Breskens. Kortom: een prachtige snelle racer!

In onderlinge clubwedstrijden vaak vooraan en in nationale wedstrijden met vaste wedstrijdbemanning een geduchte tegenstander, maar geen hoofdprijs. Kees zei hierover: ‘als je de hoofdprijs wilt winnen, moet je veel geld meebrengen’.

In het begin van de tachtiger jaren werd het clubschip vervangen door een groter en fraaier clubschip. Daarbij werd er ook nog een woonschip voor de havenmeester gebouwd. Kees maakte de bouwtekeningen voor beide schepen. De gedetailleerde bouwtekeningen zien er prachtig uit.

Kees was ook een zeiler die zich streng aan de maritieme regels hield zoals ‘nationale driekleur binnen halen met zonsondergang’ en  ‘de clubvlag in de top van de mast voeren’. Het was Kees een doorn in het oog dat vele medeclubleden en zelfs bestuursleden, vooral de laatste regel aan hun laars lapten. Op alle foto’s van de Gadida’s, zie je dan ook de clubvlag in de top van de mast. Inderdaad een fraaie aanblik!

20211119-210220Kees en Annegien hebben heel véél  gezeild, uiteraard op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. Ze hebben o.a. fantastische tochten naar Engeland  gemaakt.

Vanaf ongeveer 2010 ging Kees steeds minder zeilen. De Gadida werd steeds meer een klusboot. Kees lag vanaf 1997 in de winterstalling aan de Eem vlakbij de A1. Vanaf 2015 is de Gadida niet meer te water gelaten. Kees was fysiek niet meer in staat veilig te varen, zijn balans werd steeds minder.  In 2018 zei hij nog tegen de stallingbaas: ‘mijn kop voelt nog als 50, maar mijn lijf wil niet meer’             Kees wilde zo graag nog één keer met de Gadida zeilen. Dat zei hij zelfs nog tegen mij tijdens mijn laatste bezoek aan hem in het ziekenhuis. Het is er niet van gekomen! We hebben een zeiler in hart en nieren en een trouw clublid verloren!

                                                                Klaas van der Veen