Last van fonteinkruid? Meld het bij Rijkswaterstaat!

Geplaatst op 09-07-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Evert Nieuwenhuis

plaatje-wierWe krijgen een punthoofd van dat fonteinkruid! Een vaartochtje zonder een stevig potje ‘wierworstelen’ (zoals Hans Knapper het noemt) lijkt bijna ondenkbaar. Er is nu zelfs wier IN de vaargeul geconstateerd, wat tot onveilige situaties kan leiden. 

Heb je ook last van het fonteinkruid? Meldt het bij Rijkswaterstaat, bijvoorbeeld via deze link. Hopelijk wordt er dan sneller wat aan gedaan. Ben Meijer diende onlangs een klacht in, die u hieronder ter inspiratie kunt lezen.

Overigens is de man met het wierpunthoofd Thijs van Someren van de Maria Tessel die nabij Pampus tijdens een dinsdagavondwedstrijd letterlijk vast kwam te zitten in het wier. 

"Geachte mevrouw/meneer,

Vandaag heb ik motorproblemen gehad bij het binnenlopen van de haven van Durgerdam. De motorstoring werd veroorzaakt door wier in de schroef. Dit wier groeit in grote velden IN de vaargeul. Om te voorkomen dat ik zou afdrijven op de stenen dam van de haven ingang of op de ondieptes naast de vaargeul moest ik mijn anker uitgooien. Daarna moest ik te water om de schroef en de schroefas vrij te maken van het vele wier.

Als vaarweg gebruiker mag ik er vanuit gaan dat de vaarwegen vrij zijn van ondieptes en vrij zijn van materialen en planten die een motor storing kunnen veroorzaken.

Nu was mijn vaartocht nog naar de haven toe. Wat zou er gebeurd zijn als de motorstoring had plaatsgevonden terwijl ik ruimte moest geven aan een vrachtschip op het Y terwijl ik net uit de vaargeul vanuit Durgerdam zou draaien?

Was dat gebeurd had ik zeker Rijkswaterstaat aansprakelijk gesteld.

Ik roep bij deze dan ook Rijkswaterstaat op om haar verantwoordelijkheid te nemen, en de wier velden in de vaargeul zo snel mogelijk en zeker nog deze maand, te verwijderen.
Indien het wier daar blijft zijn ongevallen door vastgelopen schroeven nagenoeg onvermijdelijk.

Met vriendelijke groet,

H.J.B. Meijer"