Lezing Zeilende Vrachtvaart

Geplaatst op 28-02-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Joop vd meer

Voorafgaand aan de een-na-de-laatste Winterwedstrijd op 3 maart verscheen op Teletekst pagina 710 (Waarschuwingen voor de Scheepvaart) een vervelend bericht. De verwachting: windkracht 6 tot 7 met vlagen en regen (veel regen). Zoals afgesproken: dan wordt er geen wedstrijd gezeild. Een tegenvaller voor onze wedstrijdbikkels.

Wat wel doorging: de lezing ‘Zeilende vrachtvaart’ door Y lid Henk Dessing vanaf 13.00 uur in het clubschip. Opkomst: zo’n 25 man (waaronder maar 3 vrouwen).

Henk liet zich niet uit het veld slaan toen bleek dat de beschikbare laptops nauwelijks opgewassen waren tegen de zware fotobestanden op de stick. Gelukkig kwam er snel hulp, waarna Henk ons met plaatjes, tekst en uitleg ruim een uur meenam in de fascinerende wereld van de zeilende vrachtvaart. De expertise van Henk is indrukwekkend, wat deels verklaarbaar is vanuit zijn jaren in het archief van het Scheepvaartmuseum.

Twee zaken zijn mij met name bijgebleven:

  • De afrekening met het romantische beeld van zeilende vrachtvaart. De ineenstorting van het vrachtzeilen. Door toedoen van de gemotoriseerde scheepvaart en zeker ook de jaren ‘30 crisis, werd het varen door heftige concurrentie steeds minder lonend. Het Rijk greep uiteindelijk in en “verdeelde de armoede eerlijk onder de schippers”.
  • De rijkdom aan gedetailleerde verhalen door de talloze interviews die Henk heeft gehouden met schippers, schippersvrouwen, met zonen en dochters van schippers. Namen, gezichten en verhalen, een mooi voorbeeld van ‘Oral history’

052d5c1d04134d67b90795a3f9d4c17c

De evenementen commissie voert het voorstel uit van het bestuur om aan de winterwedstrijden een extra evenement te koppelen. Dat lijkt goed uit te pakken! Aansluitend op de lezing was er veel belangstelling voor het ‘verwenhoekje’ met warme chocolademelk (eventueel aan te vullen....), erwtensoep en Glühwein.

Op zondag 7 april de laatste winterwedstrijd (inclusief extra evenement) van dit seizoen: houd de nieuwsbrief in de gaten.  

Joop van der Meer (Qual)