Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
 06 5162 8873, marifoon #31.

Lichtstraal behouden voor Durgerdam

Geplaatst op 11-11-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan / Bob

Eind juni 2020 kreeg het bestuur bericht dat de Lichtstraal was verkocht. De LIchtstraal is Nederlands maritiem erfgoed uit 1892, dat sinds de jaren '70 een thuishaven heeft bij Het Y in Durgerdam. We wisten dat de verkoop eraan zat te komen, de familie Van der Zee was hier duidelijk over, maar we zijn blij dat de nieuwe eigenaren zich volledig inzetten voor behoud van het schip. ZV HetY kan en moet in onze ogen een substantiële bijdrage leveren aan het behoud van maritiem erfgoed. Meer informatie over de Lichtstraal.

lichtstraalDe nieuwe eigenaren, Georges du Buy en Sigrun Jording, vroegen het bestuur of het mogelijk was de vaste ligplaats van de Lichtstraal te behouden en onder welke condities dat kon. Inmidels zijn ze lid van Het Y en is de Lichtstraal na een eerste opknapbeurt weer terug aan de steiger.

Het bestuur heeft in dit bijzondere geval besloten de Lichtstraal zijn plek te laten behouden. De reden: al bijna vijftig jaar horen ze bij elkaar: de haven van Durgerdam en de Lichtstraal, icoon van de zeilende kust- en binnenvaart, voorloper van de 'bruine vloot' en beeldbepalend voor het silhouet van de Durgerdamse haven.

Daarbij stelde het bestuur uiteraard als (aan onze leden bekende) voorwaarde dat de Lichtstraal niet wordt gebruikt voor commerciële activiteiten. Het jachthavenreglement is van toepassing en dat wordt uiteraard onderschreven door de nieuwe eigenaren. 

Heel af en toe komt er iets voorbij waarin óf de regels en de gangbare praktijk niet voorzien, of waarin de hantering van regels een gevolg heeft waar maar weinigen blij van worden. Het bestuur is van mening dat het belang van het icoon Lichtstraal een zeer uitzonderlijk geval is, en wij vinden dat ZV Het Y daaraan op deze manier kan meewerken. Wij zullen er tegelijkertijd alles aan doen om dat niet ten koste te laten gaan van de andere leden.