Nieuwe privacyrichtlijn geldt ook voor “Het Y”

Geplaatst op 01-07-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jan Verjaal

25 mei j.l. is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Die geldt niet alleen voor al die bedrijven die de Europese bevolking de afgelopen weken met e-mails over privacy bestookt hebben, maar ook voor sportverenigingen als “Het Y”. NOC/NSF en de aangesloten bonden, waaronder ook het Watersportverbond, hebben een programma ontwikkeld voor sportverenigingen om ze te begeleiden bij het invoeren van de vereiste maatregelen. Het Y heeft daarvan gebruik gemaakt.

Waar gaat het eigenlijk over?

In onze steeds verder informatiserende maatschappij zijn meer en meer van onze persoonlijke gegevens overal opgeslagen. De AVG beoogt de (Europese) bevolking inzicht en controle over die persoonlijke gegevens te laten houden. Dat geldt ook voor de gegevens die Het Y van zijn leden, passanten, deelnemers aan wedstrijden en andere geïnteresseerden heeft.
Overigens heeft “Het Y” weinig zogeheten 'bijzondere” (lees gevoelige ) persoonsgegevens in onze bestanden. Wij weten niets over het vermogen of het inkomen van onze leden, over hun gezondheid, sexuele voorkeur of politieke opvattingen. En dat wilden we nooit en willen we nu ook niet.

Wat is er concreet gebeurd?

“Het Y” heeft mede door de niet aflatende zorgen van onze webmaster een privacyverklaring staan op de website en dankzij onze 2e secretaris een zogenaamde “AVG”-verklaring opgesteld waarin de Autoriteit Persoonsgevens kan lezen hoe wij met persoonsgegevens omgaan.

Er is een privacyverklaring opgesteld, waarin “Het Y” heeft vastgeled hoe wij omgaan met persoonsgegevens. De verklaring is gepubliceerd op de website: https://www.zvhety.nl/vereniging/privacy/privacyverklaring

Iedereen bij “Het Y” die persoonsgegevens verwerkt zal gevraagd worden een medewerkers-overeenkomst te ondertekenen waarin is omschreven wat zij wel of niet met die gegevens mogen doen. Denk daarbij aan de coördinatoren van de diverse commissies (bar, IT-/website, evenementen), de havenmeesters, de bestuursleden, kortom iedereen die op welke manier dan ook persoonsgevens verwerkt. Opnemen en publiceren van gegevens van jeugdleden behoeft de toestemming van een ouder.

Het Y heeft 'verwerkingsovereenkomsten' met de provider van ons ledenadministratiesysteem en onze website en met de drukker van het Y-JOURNAAL afgesloten, zodat ook die zich aan de regels moeten houden.

 Verder deelt Het Y alleen gegevens met het Watersportverbond en met organisaties die samen met ons  ZEILevenementen en wedstrijden organiseren, zoals bijvoorbeeld  de WSV Flevomare en de R&ZV Naarden voor het organiseren van gezamelijke evenementen zoals de Pampusregatta.

Voor commerciële doeleinden, zoals bijvoorbeeld direct marketing, geeft “Het Y” nooit of te nimmer gegevens af.