Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen

Dé jachthaven van Amsterdam
Durgerdammerdijk 116A. Havenmeester
06 5162 8873

Realistische verwachtingen?

Geplaatst op 01-07-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bob

Regelmatig moeten havenmeester en bestuur leden teleurstellen. Vaak ligt dat toch echt aan onrealistische verwachtingen van wat een kleine vereniging, bestaande uit 1 professional en bijna 150 vrijwilligers met meer dan 500 leden aankan.

Zo komt het regelmatig voor, dat na een storm leden simpelweg naar de haven bellen 'hoe het met hun schip is', of erger nog: boos zijn als hun schip schade heeft. Daar moeten we volstrekt duidelijk over zijn: daar kunnen de hevenmeester en vrijwiliigers hun stinkende best voor doen (en dat doen ze ook) maar ze zijn er niet verantwoordelijk voor: de verantwoordelijkheid ligt altijd bij de eigenaar en de schipper. Het is dus verstandiger om schade te voorkomen, door je schip goed vast te leggen, te zorgen dat het (in overleg met de havenmeester) op tijd binnen ligt als er een storm wordt verwacht (als je in de baai ligt bijvoorbeeld), en – last but not least – tijdens of na een storm zelf te komen kijken en de boel te redden. 

Soms is er natuurlijk een calamiteit: daarvoor hebben we een calamiteitenplan. Maar ook dat behelst dat de dienstdoende havenmeester de KNRM of zelfs 112 moet bellen: de havenmeester heeft simpelweg de middelen noch de verantwoordelijkheid om noodhulp te bieden in moeilijke omstandigheden, en mag zichzelf (volgens BPR, maar ook van het bestuur!) ook niet in gevaar brengen. Als je bijvoorbeeld een laserwedstrijd organiseert, zorg dan dat er voor calamiteiten een bijboot paraat is; de jeugdcommissie en de verschillende organisatoren van lessen en zeilavonden doen dat al. Voorkomen is nog altijd beter.

Tenslotte: het is bij een calamiteit het verstandigst om eerst professionele hulp in te roepen via kanaal 16, de KNRM-app of 112, en pas dan een beroep te doen op de aanwezige leden en havenmeester om te kijken waar je samen kan helpen.

Samen doen we er alles aan om de vereniging en de havens veilig te houden, maar het onmogelijke kan niet van ons worden verwacht.