Sluitingstocht

Geplaatst op 31-08-2017  -  Categorie: Algemeen

We zeilen er vaak langs, maar komen er eigenlijk nooit. Niet omdat het een onbenullig stadje is, maar omdat het lastig te bereiken is. Juist daarom gaat onze sluitingstocht dit jaar naar IJedam, tegenwoordig Edam genoemd.
Op de tocht er naartoe zullen we middels een opdracht getest worden op onze navigatie-vaardigheid. De beste daarin zal in Edam aankomen met een trofee die onderweg is gevonden.

 

Edam dank zijn stadsrecht en welvaart aan het heffen van tol, die schippers moesten betalen bij het overladen van handelswaar op de grens tussen zoet en zout vaarwater. Midden in de stad, onder de dam, was namelijk de Zeesluis gesitueerd met geringe doorvaarhoogte die het overladen op dat punt noodzakelijk maakte. Tegenwoordig is Edam een verscholen stadje, waar de amper 8000 inwoners genieten van haar rust en schoonheid en wat in 2013 onder protest is ingelijfd bij de gemeente Volendam.

 

We meren af in de jachthaven waar we natuurlijk openen met een steigerborrel. Daarna gaan we naar het stadje, waar we een korte stadswandeling doen onder de bezielende leiding van Ben Visser. Ben is geen gids, maar staat plaatselijk wel bekent als degene die alle ins en outs van het stadje kent en daarover zeer bevlogen kan vertellen.

Natuurlijk gaan we ook heerlijk dineren op een prachtige locatie.

We overnachten en ontbijten op onze eigen schepen.

Zondagochtend worden we om 11:00 uur verwacht op het Fort van Edam voor een korte rondleiding. Het fort is op loopafstand van de jachthaven. Het is een van de best bewaarde onderdelen van de Stelling van Amsterdam.

Rond 14:00 uur waaien we weer terug naar onze thuishavens.

 

Het is voor een ieder een haalbare tocht en natuurlijk zijn de activiteiten facultatief.

De deelname is gratis, maar de kosten van het diner reken je zelf af.

Inschrijven op onze site is noodzakelijk omdat we anders geen ligplaats in de haven voor je kunnen garanderen. Er is plaats voor een beperkt aantal schepen.

Inschrijven kun je doen door op de link te klikken.

 

Bijdrage: All inclusive, behalve een eigen bijdrage voor het diner.

 

Hopend op mooi weer en veel animo!

Frits Janszen, namens de evenementencommissie.