Sluitingstocht naar Edam

Geplaatst op 18-10-2017  -  Categorie: Evenementen / activiteiten  -  Auteur: Joop van der Meer

Vorig jaar heeft een vloot van zv ‘t IJ Lelystad aangedaan met als hoofdattractie het bezoek aan Batavia werf (Lelystad). Afgelopen 31 september en 1 oktober was Edam aan de beurt.

stadswandeling-edamHet startsein voor dit evenement, voorbereid door commissielid Frits Janszen, vond plaats om half vier in het restaurant aan de kop van de haven nadat alle 9 schepen en de in totaal 25 deelnemers gearriveerd waren. De steigerborrel schoot er in de druilerige regen bij in.... Even later volgde uit Hoorn een imposante verenigingsvloot, rijen-dik de rest van de kade in bezit nemend.

Het officiële programma startte met een rondleiding per koe-boot vanaf de zeesluis tot in de navel van de stad, in alle rust op koers gehouden door schipper en Edam kenner Leendert.

Aansluitend een uitgebreide stadswandeling onder aanvoering van de  70 jarige oud-leraar Nederlands en geschiedenis Ben Visser, geboren Edammer. Wat fullsizerender-3een passie, wat een kennis. Best een lange tippel trouwens voor het gemiddeld niet zo jeugdig ZVhetY bataljon.

Edam, leerden we van Visser, was in de Gouden Eeuw een trotse en eigenwijze stad die intensief handel dreef, daarbij succesvol de VOC en het Hanze kartel trotserend. Simpel door te kiezen voor een zeehaven met toegang tot het achterland. “De diversiteit van panden en pandjes maakt deze stad zo uniek”, aldus Visser. Die ons vervolgens bovenop de  ronde stenen brug 360 graden liet meekijken als in het panorama van Mesdag.

Mentaal en fysiek herstellen in het restaurant van Hotel Edam was de volgende opdracht. Daar kregen wij een eigen zaal toegewezen. Tijdens dit geanimeerde ‘onder ons’ wist ieder te genieten van de prima gerechten uit een gevarieerde kaart. Afrekenen per boot dames en heren, was de slimme manier om dit laatste (verplichte) onderdeel vlot af te handelen.

Veel animo om na te borrelen (en zo ja op welk schip dan?) was er niet zodat de bar van het clubhuis nog tot in het nieuwe jaar de drankvoorraad op orde heeft.

Ontbijt op eigen kiel zondagochtend en rond elf uur facultatief het bezoek aan fort bij Edam, gelegen naast de jachthaven.  Dit bleek een erg interessante en leuke rondleiding te zijn. Een echte aanrader voor wie dit nooit gedaan heeft en eens afmeert in Edam.

Samenvattend: een fijn georganiseerd, goed bezocht en gevarieerd evenement.