Ton Verheul en Jaap Porsius benoemd tot erelid

Geplaatst op 02-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bob
Het bestuur vindt het belangrijk om af en toe de 'stille krachten' achter de vereniging naar voren te halen. Mensen die - meestal heel bescheiden - een enorme hoeveelheid werk voor de club verzetten. Daarom dragen wij Ton Verheul en Jaap Porsius graag voor voor het erelidmaatschap en dat werd met luid applaus door de ALV begroet!
img-8853Voorzitter Frank London: "Voor mij gold voor Ton eigenlijk precies dat: hij is een stille kracht, wiens naam je als voorzitter bijna iedere vergadering hoort vallen, maar met wie ik nooit echt kennis had gemaakt. (Komt ook niet graag op ALV, heb ik mij laten influisteren...). Als je echter de naam Ton Verheul iedere keer hoort vallen dan besef je dat dit wel een bijzonder lid is dat kans ziet op een constructieve manier steeds maar weer de locatie Durgerdam in de winter draaiende te houden, en dat merken we meteen aan het begin van het seizoen als hij aan zijn andere hobby (havenmeester op Schiermonnikoog) de voorang geeft. Onze havencommissaris Ger en havenmeester Rik hebben aan hem een uitstekende steun en toeverlaat, of het nu is bij het op orde houden van de clubark, het repareren van de steigers of de huidige verbouwing. Zo heeft hij afgelopen week nog ledverlichting in de werkplaats en de keuken aangebracht. Al is hij meer dan zestig jaar lid, hij zet ook nog steeds zijn schouders onder vernieuwingen. Dat is iets wat ik enorm waardeer."
Ton heeft een enorme staat van dienst, o.a. als havencommissaris, maar ook kreeg hij 25 jaar geleden al de Paul Niemanprijs uitgereikt. Je kan het zelf op het grote stuurrad opzoeken: 1994: Ton Verheul, 'wegens de sterke staaltjes die hij, in het algemeen, voor het ijzerwerk buitensteiger en verlichtingspaaltjes in het bijzonder, heeft geleverd'. Met zijn ploeg mensen (waaronder indertijd Henk Keuch) heeft hij zo eigenhandig het aantal ligplaatsen voor de vereniging sterk uitgebreid, waarvoor we hem nog dankbaar zijn, en waar we ook een voorbeeld aan kunnen nemen, want meer ligplaatsen hebben we nog steeds hard nodig!
Ook Jaap Porsius heeft (in 2012) al de Paul Niemanprijs gekregen voor zijn niet aflatende inzet voor de vereniging, naast zijn andere vrijwilligerswerk voor onze zustervereniging de WSV Durgerdam. Uit de lofrede van de voorzitter destijds: Niet te beroerd om onze pont van een kabel te voorzien op een cruciaal moment of samen met vriend Ton Verheul de planken voor het clubschip dichter bijeen te plaatsen, zodat wij leden weer veilig op ons terras kunnen zitten zonder dat de poten van onze geschonken terrasstoelen tussen de delen verdwijnen.’ Als er iemand is die in vervolg op de Paul Niemanprijs een extra blijk van waardering verdient is het Jaap wel!
img-8855Frank London: "Al jaren het maatje van onze havenmeester, iemand die net als Ton altijd bereid is om mee te denken, de handen uit de mouwen steekt, en als bewoner om de hoek voor ons zeer waardevol is en tijdens de stille maanden ook bij onze haven een oogje in het zeil houdt. Bescheiden man, maar voor ons o zo waardevol! Ziet u wel eens het fraaie houten bord boven de ingang van de haven in Durgerdam?  Elk jaar in de lak gezet door Jaap. Vaart u wel eens met het elektrische havenbootje? Motor gereviseerd, in en uitgebouwd, nieuwe accu's: Jaap. En dat soort dingen al jaren achtereen. Zowel Jaap als Ton lijken wel een soort kaboutertjes die er voor zorgen dat altijd maar weer als vanzelfsprekend de boel netjes en op orde is en ze zijn daarmee een enorme steun voor zowel de havencommissaris als voor de havenmeester, en zo voor alle leden."
Zowel Jaap als Ton mogen voortaan de rechthoekige ere-leden-vlag van de vereniging met inkeping voeren als zij aan boord van een schip zijn, kregen het bijbehorende speldje, hun namen staan inmiddels bijgeschreven op het roerblad met ereleden en voor thuis ontvingen zij de (bij velen bekende) barometer van de vereniging. Ook voor hen is dit alles 'de gewoonste zaak van de wereld' en daarmee zijn ook zij nog lang niet klaar, verzekerden ze in hun dankwoord.