Uit de haven van Durgerdam

Geplaatst op 18-07-2018  -  Categorie: Havens  -  Auteur: Ger Langhout

Dit bericht is door een fout van de drukker helaas niet in het Y-journaal gekomen. Onze excuses! De redactie.

Ger Langhout: Het is alweer 3 maanden geleden dat ik het stokkie van Havencommissaris van Henk heb overgenomen op een moment dat de Y-haven alleen bezet was door winterliggers en de temperatuur rond het vriespunt schommelde. Opvallend was dat vele vaste liggers pas in de loop van mei hun zomerplek weer opzochten wat overigens goed uitkwam omdat de vrije boxen benut konden worden voor de deelnemers aan de Y-toren. Het gaf ons ook de nodige ruimte om nog enkele puntjes op de i te zetten op de nieuwe steigers. Zo is er verlichting aangesloten, waterleiding vervangen, een legionellaspoelautomaat geïnstalleerd, en zijn er nieuwe kikkers en opstapjes geplaatst. Bij al deze winter activiteiten was traditiegetrouw Ton Verheul weer betrokken, die eind april naar zijn favoriete Schiermonnikoog vertrok om daar weer havenmeester te zijn.

Het organiseren van een evenement als de Y-toren blijkt in de praktijk geen sinecure vooral als sleutelfiguren als Henk, Hans Knapper en Jan Arts niet meer aan de touwtjes trekken. Met wat improvisatie en de inzet van Rik kunnen we achteraf toch spreken van een geslaagd evenement.

 Wat me voorts is opgevallen is het grote aantal defecten dat zich in korte tijd spontaan kan voordoen in en op de haven. Bijvoorbeeld: 

- Slot in toegangshek naar steigers weigert alle dienst, Slot vervangen, cilinder gelukkig nog bruikbaar anders hadden alle sleutels van de winterliggers verschroot kunnen worden.

- Compressor voor het opblazen boeien, leegblazen waterleiding geeft de geest, nieuwe aangeschaft.

- Hoge drukreiniger (warm/ koud) werkt niet meer, volgens importeur niet meer te maken, onderdelen worden niet meer geproduceerd.

- Aantal keerkleppen in waterleiding defect, vervangen.

- Schakelaar havenbootje defect, vervangen.

Was april al overwegend droog en zonnig, de maand mei spande de kroon. Gemiddeld 1.5 graad warmer dan normaal en 230 uren zon tegen 213 normaal. Dat het een mooie periode was is ook op te maken aan het grote aantal passanten dat onze haven in mei heeft aangedaan, bijna 400.

De jollensteiger wordt steeds intensiever gebruikt, niet alleen door de jeugdzeilers maar ook door passanten die dit zonnedek wel kunnen waarderen in combinatie met een 50 m bad en zwemplateau.

Inmiddels zjn de zonnepanelen geplaatst en werken ze! 

Ik wens een ieder een hele fijne vakantie en tot ziens in de haven.

Ger Langhout