Zonnepanelen zijn aan het werk!

Geplaatst op 12-07-2018  -  Categorie: Havens  -  Auteur: Ger Langhout

Op 11 juli schreef de Zeilvereniging Het Y geschiedenis. Op een milieuvriendelijke wijze genereert Het Y nu haar eigen energie, opgewekt door tachtig zonnepanelen: 48 stuks op het clubschip en 32 op de woonark.
Vanaf 11:00 uur waren beide systemen, ieder voorzien van een omvormer, up and running en kon het 'aftellen'  beginnen. Het blijft een vreemd fenomeen om de schijf van een analoge meter de 'verkeerde' kant op te zien draaien en de meterstand te zien teruglopen.
dsc-0320Bij  een halfbewolkte lucht  scoorden  beide systemen vanmiddag  tussen 2,5 en 8 kWh. Vandaag om 12.00 uur zat de klus erop voor Andre Kaptein, monteur voor Janszon; vijf dagen is hij van 's ochtends 07:30 tot 16:00 uur aan deze klus bezig geweest en op d elaatste dag had hij een assistent meegenomen om het geheel af te ronden. De twee omvormers zijn inmiddels aangesloten op het internet en hun functioneren is te volgen via een app waar Andre mij een korte demo van heeft gegeven.
Afgaande op de opmerkingen van omwonenden meen ik te mogen concluderen dat met de realisatie van dit project geen afbreuk wordt gedaan aan de  kwaliteit van hun leefomgeving, integendeel: er wordt over het
algemeen zeer positief gereageerd.

Ger Langhout, Havencommissaris.

dsc-0330

Op de foto's ook onze onvolprezen 'hulptroepen' die dit weer mogelijk hebben gemaakt; vooral moeten even de namen van Kees, Rob, Jan en Ger worden genoemd als aanjagers en uitvoerders van dit project, dat in de ALV van afgelopen november werd aangenomen.